Menu Close

Alles op z’n tijd

Een maand geleden schreef ik dit blog maar ik was nog niet helemaal tevreden dus liet ik het voor wat het was. Op een later moment zou ik er met ‘frisse ogen’ wel weer naar kijken. Zo gezegd, zo gedaan maar ineens was níets meer goed genoeg, dus stelde ik het uit. En nog een keer. En nog een keer. De berg van mitsen en maren werd steeds groter en nam zoveel in beslag, dat er geen ruimte meer was voor inspiratie. Het moment was weg en weg was ook mijn geduldige ‘ik’. Het lukte gewoon even niet en de tijd tikte rustig door. Zoals altijd.  

Zaaien

Wanneer is iets goed genoeg? Hoe streng ben je voor jezelf? Welke kansen laat jij aan je voorbij gaan? Deze Miss Perfect (not) gelooft heel erg in ‘alles op z’n tijd’ alleen zou het heel prettig zijn als ik stop met me te verzetten tegen diezelfde, tijd. Ik stel mezelf een deadline en dan móet het klaar zijn. ‘Wat nou: moet?!’ Go with the flow. Het leven laat zich niet dwingen. Alles heeft zijn tijd. Alleen is dat heel lastig voor te stellen als je zit te springen om werk, woonruimte, als je wacht op de liefde van je leven of gewoonweg op inspiratie. Het komt als je er klaar voor bent. En tot die tijd geloof ik dat het belangrijk is zaadjes te blijven planten. Dat het essentieel is jezelf te blijven ontwikkelen, te leren, te groeien. Zorg dat je vlammetje aan blijft en dat je klaar bent als de tijd rijp is.

Oogsten

Maar hoe weet je wanneer de tijd rijp is? Hoe weet je wanneer het jouw tijd is om een volgende stap te maken? Het antwoord is kort maar krachtig. Dat weet je niet. En perfectie bestaat niet. Dus eigenlijk is het heel simpel maar we maken het onszelf vaak zo moeilijk door iets te blijven vasthouden, ons er soms zelfs aan vast te klampen, terwijl het naar je toekomt als je even ‘loslaat’. Het komt niet altijd naar je toe zoals je voor ogen hebt maar wel áltijd op de manier die goed is voor jou én op het juiste moment. Dat betekent niet dat je lekker achterover kunt gaan leunen en wachten. Zorg dat je vuurtje blijft wakkeren en heb vertrouwen. Het komt goed. Echt.

Tiktak

Jaren geleden besloot ik mijn horloge niet mee te nemen op vakantie en ik heb hem sindsdien niet meer om gehad. Regelmatig keek ik op het uurwerkje om mijn pols zonder dat ik me bewust was van de tijd. Ik droeg het verleden met me mee, droomde over de toekomst maar vergat te leven in het nu. Tijd is een gegeven en het tikt toch wel door dus dan kun je maar beter het beste maken van dit moment. Die vrijheid, dat is mijn ideaal. Niet meer vastklampen, niet meer tegen beter weten in proberen de controle te houden, niet meer mezelf die tijdsdruk opleggen maar wel zelf de verantwoordelijkheid nemen om vrij te zijn in het moment. Soms lukt dat best aardig en soms totaal niet. Je oogst wat je zaait. Als ik niet blij ben met de oogst, zal ik iets anders moeten zaaien. Het is toch allemaal zo eenvoudig. It’s all mindset. Zoals alTIJD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *