Menu Close

Dolce Far Niente

Mijn tenen kroelen met het mulle zand, de zon knuffelt mijn huid en met mijn ogen dicht hoor ik in de verte grote en kleine mensen en het ruisen van de zee. Life’s good! Het zijn zo van die momenten waarop je beseft en voelt dat het leven oké is, zoals het is. Geluksmomentjes.

Gratis en voor niets

Natuurlijk heb ik wensen. Die zijn er, zat genoeg:) Maar nu is nu en als ik aan de binnenkant van mijn ogen bekijk waar ik vandaan kom ben ik blij en ook wel een beetje trots. Drie jaar geleden was álle vastigheid onder mijn voeten vandaan, wist ik niet meer wie ik was én was ik het vertrouwen in het leven en haar inwoners volledig kwijt. Maar zoals met alles, ‘It’s not what happens to us, it’s what we do with it.’ – Jim Rohn – Want klagen, daar staan wij Nederlanders om bekend. Over het weer, het OV, de benzineprijzen, over de jeugd van tegenwoordig, over …. (vul zelf maar in). Wat op je pad komt, komt niet voor niets. Je hebt er iets van te leren. Je kunt erover klagen, op je kop gaan staan, je kop in het zand steken en wachten tot het weg gaat maar je verandert er niets mee. Sterker nog, als je er niets mee doet, komt het vanzelf nog een keer en nog een keer. Gratis en voor niets. Net zolang totdat je er iets van leert. That’s life. En begrijp me goed, het doet soms vreselijk veel pijn en ohhh wat ben ik boos geweest. Op mezelf en op anderen. En teleurgesteld in mezelf en in anderen. Alleen pas als je echt accepteert dat het is zoals het is, en vertrouwen durft te hebben, kun je weer vooruit. Life has a funny way of working out.

Languit

Het is makkelijk om geluksmomentjes te voelen languit liggend op het strand maar geluk zit in de kleine dingen. En dat weten we allemaal. Een wijntje met je liefste, een knuffel van je kids, een rondje met het hondje, lekker lachen met dierbare vrienden. Het zijn de, vaak onverwachte, ogenblikken die je koestert en bewaart. Ogenblikken. Grappig woord eigenlijk. Ogen – blikken, een pleonasme? Als je googelt naar de betekenis staat er: zeer korte tijdloze ruimte, dadelijk, accuut, direct, gelijk. Ik denk er nu bij: wat je ‘ziet’ en ‘vangt’ in een moment. Lukt het jou om je bewust te zijn van een geluksmoment?

‘Het zalige nietsdoen’

Dat is de letterlijke vertaling van Dolce Far Niente. Daar kunnen wij Nederlanders nog iets van leren. Ons leven wordt vaak geregeerd door onze agenda en alles dat ‘moet’. Op de terugweg van vakantie kunnen we dan tegen elkaar zeggen: ‘Wat was het heerlijk hè, dit gaan we vasthouden hoor!’ Maar binnen no time zitten we weer in het oude stramien. Op vakantie, als we even niets moeten zijn we ons vaak meer bewust van die geluksmomentjes. Daar worden we blij van! Als het ‘moeten’ er niet is, ontstaat er ruimte voor meer beleving, meer rust, meer gevoel en meer genieten. Wat let ons om die momenten in het dagelijks leven in te plannen? Een vakantie plannen we toch ook? Als we zo geleefd worden door onze agenda, laten we hem dan ook daarvoor gebruiken. Voor even nietsdoen. Als je even ‘niets doet’ ontstaat er ook creativiteit, zie je weer mogelijkheden, borrelen nieuwe ideeën naar de oppervlakte en kun je heel bewust in het moment zijn. Zalig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *