Menu Close

Kop of Munt

Dots and Sparks blog

Je lijf schreeuwt al een tijdje (jaren!) naar je maar je hebt geen tijd om te luisteren. Je wilt niemand teleurstellen, het is gewoon druk, de kinderen, het werk, de hond, de boodschappen. ‘Niet zeuren, iederéen heeft het druk. Als ik rustig door ga, vanavond even op tijd naar bed, dan red ik het wel,’ denk je. Goed idee op tijd naar bed gaan, alleen lig je vervolgens voor de zoveelste keer midden in de nacht anderhalf uur te draaien omdat je niet kunt slapen, of ben je nog voor de wekker wakker.

Bedankt he

We willen alles! Een fijne relatie en/of fijn gezin, die leuke baan, dat mooie huis, een bruisend sociaal leven en ook nog een gezonde lifestyle. Maar als je alleen maar door rent, lekker aan het pleasen bent, als je er voor kiest om met een lach naar de buitenwereld, structureel niet naar je lijf te luisteren en lekker door te duwen, kom je bedrogen uit. Net als ik. Dan komt er een moment dat je leeg bent, op. Daarvoor kan je geheel en alleen jezelf, hartelijk danken. Dat klinkt sarcastisch maar instorten is een geschenk. Instorten is de weg naar verandering.

‘Your life is the fruit of your doing. You have no one to blame but yourself.’

– Joseph Campbell –

Beurs

Hoe kun je beter voelen wat je lijf je te vertellen heeft? Een gezonde lifestyle is populair. Sporten tot je een ons weegt, gezond eten, mediteren, veel water drinken, ontspanning zoeken. Het zijn allemaal tools waarmee we proberen ons goed te voelen. Soms is het compensatiegedrag, soms is het een oprechte manier om je welzijn te verbeteren, om beter in contact te zijn met je lijf, met jezelf. Ik ben nog op zoek naar wat werkt voor mij. Want ik ben ervan overtuigd dat het stuk voor stuk belangrijke aspecten zijn om te onderzoeken. Maar we zijn allemaal verschillend dus de mate waarin je iets toepast, is voor iedereen anders. Wat we met elkaar overeen hebben is, dat het belangrijk is naar je intuïtie te luisteren. Als ik iets door vallen en opstaan leer is dát het wel en toch trap ik nog regelmatig in wat ik altijd al deed. Ach ja, ik ben ook maar mens.

Kop van jut

Energie is de bepalende factor. Waar krijg je energie van en wat kost je energie. Is kiezen pijnlijk? Níet kiezen is ook kiezen maar pijnlijker. Je laat een ander bepalen hoe jouw verhaal verloopt. Elke beslissing die je neemt bepaalt de richting van je leven. Best heftig hè als je daar eens goed over nadenkt. Binnen een aantal seconden voel je vaak al wat je moet doen. Wat het ingewikkeld maakt is als je hoofd zich ermee gaat bemoeien. ‘Succesvolle mensen kiezen snel. Binnen een 30 seconden,’ schreef ik eens op. Dat intrigeert me enorm. Het is net als iemand ontmoeten en eigenlijk gelijk al voelen of het goed zit of niet. Je weet het gewoon! Soms doe je zonder na te denken, intuïtief al een stap naar achter. En toch zetten we vaak bepaalde contacten voort. Omdat het niet anders kan? Omdat het hoort? En voor wie? Best bizar toch. Als je kiest op gevoel kan het zijn dat je een ander teleurstelt. Maar hoe zit het met jezelf teleurstellen? Toch maar doorgaan terwijl je energielevel langzaam maar zeker daalt en je opbrandt? Of mag je kiezen voor dat wat goed voelt voor jou, waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt.

Als je één deur dicht doet, gaan er altijd weer nieuwe deuren open. Het ‘geheim’ is: maak je keuzes zorgvuldig. Jouw leven is jouw meesterwerk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *