Menu Close

Kraakhelder

Dotsandsparks persoonlijk blog

Mijn hoofd is een brij. Allerlei gedachten gaan kriskras door elkaar. Ik probeer ze te begrijpen, ze aan te kijken en ze aan me voorbij te laten gaan. Maar het is net als met troebel water, er zit weinig beweging in en ik kan er niet doorheen kijken. En toch ben ik diep van binnen óók rete positief! Ik weet waar ik heen wil, ik weet dat ik het kan, het gaat me lukken en ik heb er heel veel zin in. Maar blijkbaar is het nog nodig om me eerst een weg te banen door dit nog ondoorzichtbare stuk van mijn reis.

True colors

Sommige uitdrukkingen moet je gewoon niet vertalen. True colors. Als vanzelf hoor ik het nummer van Cindy Lauper (ja, zo oud ben ik) “It’s hard to take courage, in a world full of people. You can lose sight of it all, and the darkness inside you can make you feel so small. But I see your true colors shining through. That’s why I love you. True colors are beautiful, like a rainbow.” We hebben allemaal wel eens door water gelopen. Hoe makkelijk dat gaat is afhankelijk van de stroming, de ondergrond waar je op staat en hoe diep het is. Soms kan het dan heel prettig zijn als er iemand is die je de hand reikt. Niet iemand die je meetrekt in een bepaalde richting. Hulpbehoevend ben je niet want je weet als geen ander wat goed voor je is. Maar iemand die in je gelooft, die er voor je is, die ziet wie jij diep van binnen bent en wiens hand je gewoon eventjes vast kunt pakken.

Onverbloemd

Grappig dat de vergelijking met water in me opkomt. Zonder er een natuurkundeles van te maken is de ultrakorte samenvatting van wat ik online lees: ‘Zuiver water geleidt niet. Alleen natuurlijk water kan (stroom) geleiden en helemaal met extra toevoegingen.’ Nou fijn, het kan maar duidelijk zijn. We kunnen alles uit water filteren, we kunnen de gefilterde versie van onze levens laten zien aan de buitenwereld maar we hebben die extraatjes, ‘onzuiverheden’ nodig om te geleiden. Het is wie we zijn. Onverbloemd.

 

“Look deep into nature and then you will understand everything better.”

-Albert Einstein-

Mooi hoe de Natuur ons alles laat zien wat bij het leven hoort. De seizoenen, eb en vloed, een donderwolk, groeien en bloeien, een afgebroken tak, zonnestralen enzovoorts. Het zien en begrijpen is één ding maar durf je het er ook allemaal te laten zijn? En hierbij zijn we aangekomen bij een persoonlijke worsteling. Mijn ‘pijn’ mag er niet zijn, is wat ik leerde. ‘Wie zit daarop te wachten.’ is wat ik dan denk. En als ik rustig doorga en zorg dat lekker bezig ben, hoef ik het ook niet te voelen. Maar als we allemaal voor onszelf zouden houden wat ons bezighoudt, hoe kunnen we dan verbinden? Het is juist de passie (elektriciteit) en de warmte die een ander, gewoon zoals het is, geeft, die ons in het hart raakt!

‘Je weet zelf’

Op een moodboard dat ik afgelopen jaar maakte staat de tekst uit een tijdschrift: ‘Soms lijkt het me moeilijk om goed te kunnen zien, omdat het afleidt van wat echt belangrijk is.’ Prachtig! En alles omvattend. Het is een cadeautje, als je weg vertroebeld is en je niet goed kunt zien waar je naartoe gaat. That’s life. Duw niet door om vervolgens onder water te verdwijnen. Pak ook niet elke hand. Pak een hand, je weet zelf welke, en maak een pas op de plaats. Neem de tijd om weer goed te voelen waar je -sterk- staat. Met alles wat jij bent en wat bij je hoort. Kraakhelder. Het ‘geleiden’ gaat vanzelf. Je straalt het uit, ‘beautiful, like a rainbow.’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *