Menu Close

Lichtpuntjes

Blog Lichtpuntjes

Het was nog veel te vroeg toen ik wakker werd. Een uur of vijf in de ochtend. Terwijl ik me meestal gewoon weer lekker omdraai en binnen no-time verder slaap, lukte dat dit keer niet. Mijn hoofd ging ‘aan’ en draaide op volle toeren. Allerlei gedachten plopten op, van vragen tot ideeën en alles ertussenin. Zucht. Ik wilde zo graag nog even slapen maar dat ‘gevecht’ doe ik mezelf niet meer aan. Dit soort geweld is per definitie zinloos, weet ik inmiddels. Dus ik laat mijn gedachten komen, kijk ze aan en laat ze weer gaan. Ze zijn er nou eenmaal. Misschien word ik er wijzer van.

Donker

In deze donkere dagen van het jaar hou ik enorm van al die lichtjes. Het ziet er zo warm en gezellig uit. Als tegenhanger van de zomer waarin we er vaak op uit trekken, trekken we ons in de winter terug. We zijn meer binnen, zoeken onze ‘basis’ op. De mensen die ons dierbaar zijn. Toch voelt niet iedereen zich zo warm en gezellig tijdens de feestdagen. Want wat als je jouw ‘basis’ kwijt bent? Dan hoop je vooral dat het weer heel snel januari is. Weg met al die gezelligheid en lichtjes. Want vanuit het licht is het donker soms niet te overzien. Terwijl vanuit het donker elk klein lichtpuntje een houvast kan zijn. Kun jij je dat voorstellen? Probeer het eens: als je op een verlicht pad loopt, is een onverlichte plek een donkere vlek. Als je op een onverlicht pad loopt, zoeken jouw ogen automatisch naar iets dat licht geeft om je te oriënteren. 

Helder

Ben jij of ken jij iemand die deze tijd lastig vindt? De duisternis kan ook een cadeautje zijn. Want je bent je meer bewust van het licht als je ook het donker kent. Het plaatst alles in een nieuw perspectief. Het helpt je liefdevol relativeren en prioriteren. Niet makkelijk maar wel helder. Zo kun je jouw licht weer laten schijnen en een lichtpuntje zijn in een situatie die voor een ander uitzichtloos lijkt. 

‘Liefde is de kracht die de ziel van de wereld verandert en verbetert.’ 

– De Alchemist-

De halve wereld uitnodigen voor jouw kerstdiner of nieuwjaarsparty is niet wat ik bedoel. ‘Er zijn’, is voldoende. Gewoon alleen, er zijn. Hoe mooi is dat?

Cadeau

Kijk, liever slaap ik gewoon goed. Maar soms werpt vroeg wakker worden, zijn vruchten af. Zoals het onderwerp voor dit blog en het feit dat ik überhaupt graag weer eens een blog wilde schrijven, zo ‘s ochtends vroeg in mijn gedachten voorbij kwam. Het is niet voor niets. En het kost je ‘niets’ om een beetje van jouw licht en liefde de wereld in te sturen. Je kunt er een wereld van verschil mee maken voor een ander én voor jezelf. Het is maar hoe je het bekijkt. 


Photo credits: Marianne Q Fotograaf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *