Menu Close

Met een strik erom

Zittend aan de rand van het strand met een kopje koffie -het is nog vroeg- uitkijkend over zee, hier en daar een parasol, wat strandbedjes, spelende kinderen met ouders die proberen een tijdschrift te lezen maar vooral achter hun kroost aan rennen, kan ik de glimlach op mijn gezicht niet onderdrukken als ik om me heen diverse gesprekken hoor. Ik hoef er niet eens moeite voor te doen. Over rekeningen, exposities, problemen, sport, wat er nog allemaal moet gebeuren, over andere mensen, over eten en koetjes en kalfjes. Kortom over het leven. Ik hou ervan.

Appeltje eitje

De ochtend vind ik altijd zo’n heerlijk moment van de dag. Het is nog betrekkelijk rustig, de wereld om ons heen wordt langzaam wakker. Vandaag is de temperatuur ook nog eens heerlijk, het waait een beetje, de zee is kalm. Ik doe mijn ogen even dicht, haal diep adem en voel wat de zilte zeelucht met mij doet. Relaxed is het. Het strand is mijn favorite place to be. Heel even lijkt alles perfect maar dat is het toch niet. Verre van. Het matcht de blauwdruk van mijn leven (die ik in mijn hoofd heb) maar voor een klein stukje. Als single mom, waarvan de kids dit weekend bij hun vader zijn, is dit niet hoe ik mijn leven ooit voor ogen had. Nooit gedacht dat het zo zou lopen. Toch voel ik me beter dan ooit tevoren, hoe tegenstrijdig is dat. Meer dan ooit weet ik weer wie ik ben en ik leer elke dag meer. Ik ben niet perfect en mijn leven is dat ook niet. Wat een opluchting zeg! Geen vast, statisch gegeven, geen schilderij met een lijstje eromheen dat de kaders aangeeft waarbinnen ik mijn leven leef. Eens zei ik plotseling hardop wat ik al heel lang onbewust voelde: ‘Ik leef in een kooi met het deurtje open maar ik vlieg niet weg.’ Perfect bestaat niet en die groei mindset is een keuze. Appeltje eitje? Nee! Zeker niet. Ik worstel er enorm mee. Soms ‘win’ ik, soms niet maar deze vogel vliegt wel.

Alsjeblieft

We leven in het nu, niet in het verleden, niet in de toekomst. Het is wat het is en dat is oké, voor nu. Het is niet iets passiefs. Het is accepteren wie je nu bent, het echt voelen en vertrouwen hebben in wat komt. Ik vind het een grote uitdaging en behoorlijk intensief, zeg maar gerust heftig. Intens leven kan leuk, liefdevol en lollig zijn. En ook pijnlijk, onrustig en ongrijpbaar. Maar ik wilde toch zo graag intens leven? Nou, alsjeblieft. Voel die eenzaamheid, die er soms is, voel de dankbaarheid als je naar je kinderen kijkt, voel het allemaal maar. ‘Intens leven kan pas als je je kwetsbaarheid volledig omarmd.’ schrijft Brené Brown in haar boek ‘De moed van Imperfectie’. Je kunt wegduiken in werk, dagelijkse beslommeringen, feestjes, praten over je passie. Maar uiteindelijk gaat het om actief de verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven met alles erop en eraan. Niet als ouder van, partner van, collega van, kind van, maar van jezelf. Want NIEMAND anders leeft jouw leven, dan jij! For better or for worse. Je bent zelf toch echt het cadeautje van jouw leven! Dus pak dan ook maar uit. Er zit soms meer in dan je in eerste instantie dacht.

Good vibes

Soulbird Rise’ van India.Arie is de laatste tijd één van mijn favorieten. Luister het eens als je tijd hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *