Menu Close

‘Mooi verhaal, lekker kort!’

‘En? Wat vonden jullie écht het állerleukst vandaag?’ ‘ALLES!’ Na een dag kanovaren, vlotbouwen (hij bleef drijven!), klimmen, klauteren, een disco en een ijsje reed ik met mijn Vitalis maatjes terug naar Delft. Het jaarlijkse zomerfeest was een groot succes. Ze zijn 9 en 10 jaar oud en hebben al een heel leven achter de rug. Een leven waar wij ons niets bij voor kunnen stellen. Hoe hun verhaal in detail is geweest weet ik niet en dat gaat mij ook niet aan. In mijn rol als maatje haal ik ze, één keer in de twee weken een paar uurtjes uit hun dagelijkse setting om samen leuke dingen te ondernemen. Als er iets van ze te leren is, is dat hun veerkracht. Een verhaal dat telkens een andere wending krijgt, hoe jong je ook bent, of je het nu wilt of niet en dan toch weer de power hebben en met zoveel positiviteit een nieuw avontuur in stappen. Daar kun je toch niets anders dan diepe bewondering voor hebben.

Sssssssst

Hoe vaak ben jij bewust bezig met jouw verhaal? Hoe zou je graag willen dat het gaat? Wil je een nieuwe verhaallijn toevoegen? Wil je toewerken naar een ander plot? Of ben je blij met je verhaal, sla je af en toe de bladzijde om naar een nieuw hoofdstuk maar ben je tevreden over het verloop. We zijn vaak zo druk met een dag, een week en überhaupt met het ‘druk hebben’, het leven van ons leventje dat we onszelf de tijd niet gunnen om af en toe stil te staan en ons bewust te zijn van wat we ‘schrijven’. Dat gebeurt meestal pas bij een life changing moment. Dan sta je plotseling wel stil, kijk je om je heen en vraag je je af, wat gebeurt er? Dan dwingt het leven je te voelen. Dan spreekt je hart. Maar luister je dan ook?

In de hoofdrol

Het is zo mooi, dat je in je eigen verhaal, ongegeneerd jezelf kunt zijn, in het verhaal van een ander speel je namelijk altijd ‘een rol’. Heb je daar wel eens over nagedacht? Nee? Dit is je kans. Als je ongegeneerd jezelf bent, betekent het dat je soms keihard tegen je eigen beperkingen (beperkende overtuigingen) aanloopt. Maar het gaat ook over eigenheid, eigen visie, bijzonder talent en originaliteit. Wie ben je? Wat wil je? Jij bent de regisseur van jouw leven. Change your story, change your life, bepleit Tony Robbins. Heel even denk ik aan de mensen die daarin geen keuze hebben omdat ze met niets anders bezig kunnen zijn dan overleven en dan schaam ik me. Ik schaam me dat ik me toch te vaak laat leiden door angst (die irritante beperkende overtuigingen) en niet door geloof en vertrouwen. Want ík heb wel een keuze. En jij ook. ‘Moed is de belangrijkste eigenschap voor wie op zoek is naar de taal van de wereld’, schreef Paulo Coelho. Laat het leven je niet overkomen maar schrijf je eigen verhaal. Aan spijt heb je niks. Met spijt kun je een ander niet helpen en de wereld niet mooier maken. Benut je talenten, volg je hart. Er zijn verschillende verhaallijnen mogelijk. Sommigen spelen zich af naast of verweven met elkaar, anderen volgen elkaar op. ‘Maktub, alles staat geschreven’, zei de alchemist. Diep van binnen weet je het. Diep van binnen ken je jouw ongeremde verlangen. Leef het en deel het! Het is jouw waardevolle bijdrage aan deze wereld.
Visual by Antonius Bui via Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *