Menu Close

Onvoorspelbaar

Ze heeft het al vaker gezegd. In steeds verschillende bewoordingen, altijd met humor maar ook met een serieuze ondertoon. Nu zei ze het weer: ‘Het nieuwe jaar haal ik toch niet.’ Mijn eerste reactie was, zo snel als ik kon: ‘Natuurlijk wel, zo makkelijk ga je niet dood hoor. Voor je het weet lopen de bollen weer uit.’ (ook met humor maar ook met een serieuze ondertoon)

Verrassend

Het is twee jaar geleden dat de film Collateral Beauty uitkwam en ik hem samen met dochterlief zag in de bios. En hij heeft indruk gemaakt. Hoofdpersoon Howard schrijft een brief aan drie abstracties Love – Time – Death. ‘Van liefde willen we altijd meer, tijd hebben we nooit genoeg en voor de dood zijn we bang want die doet ons pijn.’ Collateral Beauty kun je vertalen als ‘bijkomstige schoonheid’. De schoonheid in iets zien terwijl dat onmogelijk lijkt. Maar hoe doe je dat als je leven heel donker is, als je iemand bent verloren aan de dood of anderszins. Waarom kom je dan uit bed? Omdat je bioritme aangeeft dat het tijd is of omdat er iemand, hartstikke lief en goed bedoeld, op bezoek komt, ook al staat je hoofd er niet naar? Vertel eens, waarom ben jij vandaag uit bed gekomen? Waarom heb je aan wat je aan hebt? Waarom doe je wat je doet?

‘If you know the why to live for, you can endure almost any how’
– Nietsche –

Mysterieus

Ze is een taaie. Heeft al een heel leven achter de rug. Haar hart is gebroken en eenzaam sinds haar broer met wie ze een groot deel van haar leven deelde afgelopen voorjaar overleed. Soms vertrouwt ze een klein stukje van haar verhaal aan ons toe. Soms deelt ze wat van haar tranen. En soms is er een moment dat ze heel voorzichtig toe laat om vastgehouden te worden, iets dat ze gewoonweg niet kent. ‘Ik zit in alles. In het donker en het licht, de zon en de storm. Ik zit in je lach maar ook in je pijn. Ik ben de reden van alles. Het enige waarom. Dus probeer niet zonder mij te leven,’ zegt de liefde. De enige manier om je gebroken hart te helen is te vertrouwen. Vertrouwen op het licht, de liefde, de diepgaande connectie met alles.

Bonus

‘Ze’ is de buurvrouw. Ze vindt het lastig, afhankelijk te zijn van anderen door de gezondheidsproblemen die ze heeft. De afhankelijk zal alleen maar meer worden, maar ze klaagt nooit. Het is wat het is. Ze gooit haar humor in de strijd en is dankbaar voor alle hulp en aandacht. Met de feestdagen is ze niet alleen maar haar gemis kan niemand wegnemen. En ook al zijn we soms doodsbang voor iets in het leven of bang voor het ongrijpbare van de dood, die bijkomstige schoonheid is er altijd. Zet je zintuigen op scherp, luister met je hart! Het leven is verbinden, en verbinden is levens verbeteren. Het is een geschenk, net als de tijd die je krijgt dus verspil het niet.

Tomorrow is not promised.’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *