Menu Close

Dubbel & Dwars Delft · De Stadclown

Verhalen over Delftse ondernemers

Verhalen over Delftse ondernemers.

De mens ‘erachter’, hun drive en waarmee zij het verschil willen maken.

Het is gezellig druk op het plein als ik op een woensdagmiddag aankom bij de blauwe keet in de wijk Poptahof-Noord. Vandaag zon schijnt heerlijk, het luik gaat open, het uit te lenen speelgoed wordt als eerste buiten gezet en er komen wat kinderen aangerend om te vragen of ze kunnen helpen. ‘Natuurlijk!’ roept Myrrhe. Als alles z’n plek heeft, vraag ik naar haar verhaal.

Spiegel

“Clown zijn is ‘a way of life’.” zegt Myrrhe. “Het is de passie die in je zit om mensen te inspireren. Je houdt ze een spiegel voor. Je geeft zonder terug te krijgen. Je maakt het verschil door te doen, door te geven en te creëren. En daar geniet ik enorm van!” Clown Pippap werd 27 jaar geleden ‘geboren’ op de Internationale Clown School Amsterdam (tegenwoordig The Global Clown School). In Delft en omstreken staat ze bekend als De Stadsclown. Clown-zijn is zoveel meer dan een leuk pakje aantrekken en een rode neus opzetten. Myrrhe is 3 middagen per week te vinden in en om de blauwe keet, geeft theaterles, schrijft voorstellingen, wordt geboekt voor festivals en improviseert toneelstukjes, inclusief het benodigde (verkleed)materiaal op scholen. “Als clown ga je regelmatig naar mentoren, terug naar ‘school’. Zo krijg je regelmatig nieuwe input van je collega’s. Je ontdekt steeds nieuwe dingen. Je creëert door te doen. Soms ben ik verbaasd over mijn eigen creativiteit. Ik ben me er niet altijd bewust van. Het zit gewoon in me.” Myrrhe en haar clown-partner Sandy zijn ook regelmatig te vinden in verzorgingshuizen. Het helpen van mensen, het brengen van een lach, doen ze met liefde. “In een verzorgingshuis haal je mensen voor even uit hun isolement. We geven ze een momentje vrijheid. Want voor veel mensen is contact maken moeilijk. Vrij zijn met jezelf moet je durven. Niet vastzitten in je denken, maar kiezen voor vrijheid. Pas dan kun je écht in contact staan met anderen.”

Creatieve zelfexpressie

“De clown, de nar van de koning, was vroeger een adviseur die vanuit zijn rol eigenlijk alles kon zeggen. Dat is de vrijheid die een clown heeft. En die creatieve vrijheid brengt je ergens,” vervolgt Myrrhe. Ze wil mensen bewust maken van hun gevoel, van de keuzes die ze kunnen maken van binnenuit, hun eigen creatieve zelfexpressie. Tijdens de theaterles die ze geeft, kunnen sommige kinderen de vrijheid niet aan. “Ze mogen heel veel. Dat maakt ze even in de war want ze zijn gewend om de hele dag in het gareel te zitten. We hebben geen regels maar afspraken. Ik plak geen labels, er zijn geen hokjes. Mensen zijn individuen met bepaalde gewoontes. Daar probeer ik ze bewust van te maken.” Het verschil dat deze clown maakt voor kinderen is wellicht vele maten groter dan zij zich voor kan stellen. Zo nu en dan wordt Clown Pippap aangesproken door een volwassene op wie ze ooit een enorme indruk maakte. Het begin van dat zaadje zie ik aan de kids die om ons heen dwarrelen tijdens dit gesprek. Prachtig!

Verwacht altijd het onverwachte

Een klein meisje en haar moeder komen naast ons staan. Of ze even op een fietsje mag. “Natuurlijk!” is de reactie van Myrrhe. “Ik denk wel heel bewust na over dingen.” vervolgt ze haar verhaal. “Over het omgaan met de natuur, met elkaar, handelen vanuit liefde. Het clown-zijn gaat over risico’s durven nemen, op je gevoel af te gaan. Durf te doen. Durf te staan voor jezelf. Het voelt soms als een risico maar we zien wel hoe het uitpakt. ‘Verwacht altijd het onverwachte.’ is mijn quote. Want tegenslag bestaat niet. Ik weiger het zo te zien. Als iets tegenzit is het onderdeel van je leerproces.” Zo is het. Ik heb bewondering voor de vrije, creatieve geest van Myrrhe. En wens ieder kind iemand als Clown Pippap toe, in zijn of haar jeugd. Dat is geen aardig doenerij maar heel oprecht en met ‘een lach’.

Nieuwsgierig

… naar Clown Pippap? Kijk dan op www.entertainmentdevrolijkenoot.nl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *