Menu Close

Dubbel & Dwars Delft · Marianne Q

Dots & Spaks storytelling

Verhalen over Delftse ondernemers, vanuit mijn nieuwsgierigheid naar de mens ‘erachter’ en hun drive. Dit keer: fotograaf Marianne Q.

In het grote industriële pand waar Marianne haar werkruimte heeft, is het knus. De creativiteit komt je tegemoet en er hangt een relaxte sfeer. Ik hou ervan. Eenmaal zittend met een kop koffie bij een knisperende houtkachel -het is een koude dag- vraag ik haar hoe het allemaal begon.

 

Wat is jouw verhaal?

“Als jong meisje leerde ik om ‘de kleine dingen’ in mijn omgeving te zien. Naast het oog voor detail kreeg ik ook van jongs af aan mee wat het is om ‘onvoorwaardelijk’ met mensen om te gaan. Pas toen ik ouder werd begreep ik hoe bijzonder dat eigenlijk is. Ik ben als fotograaf begonnen om mijn onzekerheden te overwinnen. Het heeft me enorm geholpen om alles wat ik spannend vond juíst te doen.” vertelt ze. “Maar ik keek wel bij elke aanvraag naar, is het interessant en voel ik me er prettig bij? Van een opdracht komt een opdracht, zeg ik altijd en zo loopt het nog steeds.” Dat klinkt simpel, maar hoe kun je zo’n rotsvast vertrouwen hebben, vraag ik haar? “Door open te staan en nieuwsgierig te zijn! Niet voor de opdracht zelf maar vanuit oprechte interesse. Die keuze is heel belangrijk want de helft van de foto is de chemie tussen degene voor én achter de camera. Het andere belangrijke aspect is het licht. Ik ging heel veel met bestaand licht werken. Dat was spannend maar ik dacht dan: Nee, dit wil ik leren, dit past bij mij. Door die kennis van bestaand licht kan ik het nu makkelijker bijlichten met lampen en een lichtvormer en oogt het nog steeds natuurlijk.”

Heb je uitdagingen?

“Mijn fotografie is een beetje uit het idee van onkunde geboren, heb ik weleens gezegd. Je komt jezelf in het begin zo vreselijk vaak tegen qua licht en qua camera. Je moet je jezelf constant overwinnen om die mooie foto te maken. Want dat wordt ook van je verwacht. Mijn agenda was ook een uitdaging voor mij want ik ben echt een dag-mens. ‘s Ochtends sta ik op en denk ik: Wat gaan we vandaag doen? Verder vooruit wil ik eigenlijk niet kijken.”

Waar word je blij van?

Tijdens het bijschenken van een beetje warme koffie antwoordt Marianne: “Elke dag heb ik een verhaal want elke dag is anders. De ene dag doe ik alle fotografie voor een website, de andere dag fotografeer ik iemand in zijn of haar laatste levensfase. De ene keer sta ik op locatie een fashion shoot te doen, de andere keer lig ik languit op mijn buik in een verlaten pand om een portret te maken. En zo plan ik ook mijn afspraken in. Ik heb tijd nodig om te luisteren naar wie je bent, om goed van je te horen wat jou, je familie, bedrijf of situatie bijzonder maakt. Het gaat om het contact dat je maakt met mensen, en om wat er in het moment zelf ontstaat. Spontaan. Dat maakt me elke dag zo blij, dat ik dit mag doen! Het is echt een cadeautje.”

Wat vind je belangrijk?

“Als je wat ouder bent kun je beter invoelen wat een ander doormaakt, je begrijpt meer van het leven. Het gaat niet om het perfecte plaatje maar het echte plaatje. Er zitten vaak zoveel lagen onder de buitenkant die we zien en dat probeer ik te vangen in een foto. Dat geeft een foto waarde. ’Het verschil’ hoef ik niet persé te maken. Wat ik heel belangrijk vind is de onvoorwaardelijkheid in hoe je met mensen omgaat. Kijk eerst eens wie de persoon is en oordeel dan of het iemand is die bij je past en niet andersom.” En zoals Marianne beschrijft wat ‘onvoorwaardelijk’ voor haar is, zo werkt ze ook. Het gaat niet alleen om de foto maar ook dat je ervan geniet tijdens de fotoshoot. “Wat ik mensen graag wil geven, is ‘een moment’ en daarnaast nog mooie foto’s.”

Natuurlijk kan ik alleen voor mezelf spreken, maar hoe spannend ik mijn fotoshoot ook vond, ik zeg: missie geslaagd, Marianne, dank je wel!

Nieuwsgierig naar Marianne Q? Kijk dan op https://www.marianneq.nl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *