Menu Close

Dubbel & Dwars Delft · Koffie&Zo

Dots & Sparks blog
Dots & Sparks blog

Verhalen over Delftse ondernemers, vanuit mijn nieuwsgierigheid naar de mens ‘erachter’ en hun drive. Dit keer: Dennis en Katja van Koffie&Zo.

Als ik even ergens anders wil werken dan thuis, fiets ik de binnenstad in. Aanbod genoeg. Eén van de plekken waar graag naar toe ga is Koffie&Zo. Waarom? Het is er altijd gezellig, verrassend, de sfeer is relaxed en er is lekkere koffie te krijgen. Dat vertelde ik aan Katja en Dennis toen ik mijzelf er pas weer heerlijk had geïnstalleerd. Laptop op tafel, telefoon ernaast én een lekkere espresso:) Zo raakten we aan de praat.

 

“Zullen we een koffiezaak beginnen?”

Vroeg Katja aan Dennis toen ze thuiskwam na een paar maanden op reis te zijn geweest. Ze had haar baan bij de bank waar ze jarenlang had gewerkt vaarwelgezegd voordat ze ging reizen.

“Het was een droom om op reis te gaan naar Australië en Nieuw-Zeeland.” vertelt Katja. “Tijdens die reis hielden we een blog bij en het werd een sport om elke dag het leukste koffietentje te zoeken, vinden en delen. Na tijdje zei één van mijn vriendinnen: Als we in ‘het leukste koffietentje van de dag’ zitten en wij bezig zijn met wat we die dag gaan doen, ben jij in je hoofd het koffietentje aan het ‘verbouwen’. Moet je daar niet iets mee doen? Goeie vraag. Zelf had ik er nooit aan gedacht, om zoiets te beginnen.” Eenmaal thuis was Dennis, eigenaar van een Cafetaria, twee weken verwijderd van het overnemen van een nieuw Cafetaria maar hij aarzelde geen moment. Het antwoord was: “Ja.” Al snel hadden ze het pand op de hoek van de Peperstraat gevonden en wisten ze meteen: dit is het. Dit gaan we doen. Het voormalige kantoorpand was een verschrikking qua interieur maar, zegt Katja trots: “Dennis kan als geen ander zien wat je van zo’n pand kunt maken.”

Dennis is letterlijk opgegroeid in de horeca, is kok geworden, heeft de modevakschool gedaan maar koos uiteindelijk toch voor een carrière als horecaondernemer. “Binnen de lijntjes kleuren past niet bij mij.” zegt hij. “Toen we hier kwamen wilden we het authentieke, het pure van het pand graag behouden. Zo zijn we aan de slag gegaan en zo hebben we Koffie & Zo gaandeweg gecreëerd tot wat het nu is. Het was een ontdekkingstocht.”

Wat is jullie rode draad?

“Die zit hier,” zegt Dennis en wijst naar zijn hart. “Voor negativiteit ben ik allergisch. Wij kiezen niet van uit angst maar vanuit passie, met hart en ziel, ook al weet je nog niet hoe het allemaal zal gaan.” Katja vult aan: “Toen ik besloot weg te gaan bij de bank wist ik niet precies wat ik wilde gaan doen. Wat ik wel wist is, is dat ik niet één baan wilde maar dat ik meerdere dingen wilde doen. Voorheen kozen we heel vaak met ons hoofd. Wat is een goede stap voor je CV, wat is een goede locatie voor een nieuwe zaak enzovoorts. Nu staat er op mijn visitekaartje ‘Volg je hart want dat klopt’ en dat is écht wat wij tegenwoordig doen. Daarom doe ik het allebei, Koffie & Zo én mijn werk als coach. Heerlijk vind ik dat. Het voelt zo vrij! Als je zo kiest, weet je gelijk: dit is het of dit is het niet. In een split second. En ondanks opmerkingen van mensen die zich uit bezorgdheid afvragen of het wel de juiste keuze is, zet je door, want het klopt!” Dennis gaat verder: “In onze winkel komen altijd vrolijke, enthousiaste mensen. Ze worden getrokken door het concept. We willen graag open zijn, we houden van gezelligheid en geven graag een goed gevoel.” Katja vervolgt: “Of het nu gaat om coaching, Koffie&Zo of iets anders, het draait voor ons altijd om oprechte interesse en aandacht.” En ook dat heeft weer alles te maken met de keuzes, denk ik hardop.

Welke vraag stellen jullie jezelf regelmatig?

“Waar word ik écht blij van?” zegt Katja direct. “Door dat steeds te doen, ondanks alles wat je mee maakt in het leven, kunnen we zeggen dat we echt oprecht blij zijn met wat we doen en ook met de stappen die we nog gaan maken. Daarnaast is het ook belangrijk, je steeds bewust af te vragen, waar ben ik dankbaar voor? Op een gegeven moment ga je anders kijken en dat geeft je vrijheid.”

Wat bedoelen jullie met: de stappen die we nog gaan maken?

“We gaan weer iets nieuws ondernemen en hebben de keuze gemaakt om Koffie & Zo te verkopen. Zo creëren we ruimte.” zegt Katja:” Ik geloof er heel erg in, dat je door los te laten meer open kan staan voor andere dingen. We hebben genoeg ideeën maar we oriënteren ons nog op wat de volgende stap precies gaat zijn. Het is niet makkelijk maar we zijn er klaar voor afscheid te nemen van Koffie & Zo.” Dennis vervolgt: “Iemand heeft eens gezegd: Jullie hebben van niets, iets gemaakt. En dat willen we op een andere plek, in een andere vorm, nog een keer doen. Ik heb er zin in!”

Koffie & Zo wekt de nieuwsgierigheid van mensen. En dat komt niet in de laatste plaats door Dennis en Katja zelf. Fijne mensen die overal mogelijkheden in zien en doen waar ze blij van worden. Wat heerlijk om zo in het leven te staan. Het intrigeert me enorm. Daarom sluit ik af met de vraag: waar word jij echt blij van?

Meer weten over de stappen die Katja en Dennis gaan maken? Volg ze via @dennisenkatja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *