Menu Close

Dubbel & Dwars Delft · Marieke Rolloos

Dubbel & Dwars Delft

Verhalen over Delftse ondernemers, vanuit mijn nieuwsgierigheid naar de mens ‘erachter’ en hun drive. Dit keer: Marieke Rolloos.

“Goedemorgen, kan ik u helpen?” hoor ik achter mij terwijl ik mijn fiets op slot zet. Ik draai me om naar de man die bij de ingang staat en zeg: “Ja, graag.” Dat gebeurt me niet altijd, wat een warm welkom! Zodra de man weet voor wie ik kom, brengt hij mij naar Marieke die drie dagen per week het naaiatelier runt bij Stichting Stunt.

Impact

Stichting Stunt is een creatieve ‘werkplaats’ voor unieke producten die gemaakt worden van restmaterialen voor verschillende opdrachtgevers. Het is een sociale onderneming met acht leerwerkbedrijven waar mensen aan de slag zijn als vrijwilliger of in een leerwerktraject richting betaald werk. Marieke vertelt: “Het mooie aan Stunt is dat ik hier elke dag rondloop en zo onwijs dankbaar ben omdat ik iets kan toevoegen aan iemands leven. Je kunt zoveel impact maken met iets als een naaiatelier. ‘Ik ben zo blij dat ik weer ergens bij hoor’ is wat er regelmatig wordt gezegd door mensen die hier werken. Het is zo simpel en je kunt er iemands leven mee veranderen. Echt heel gaaf.” Het naaiatelier van Stichting Stunt loopt goed en groeit nog steeds. Voor dit jaarheeft Marieke voor het naaiatelier een, naar eigen zeggen ‘krankzinnig’, doel gesteld en dat gaan ze halen. “Het bewijst maar weer dat datgene waar je je op focust, groeit. Dat inspireert.” zegt ze. “We hebben nu zelfs 2 deelnemers in dienst kunnen nemen. We maken voornamelijk producten voor bedrijven en werken aan grote opdrachten.”

CreaBea

Marieke heeft altijd al iets creatiefs willen doen. Maar pas na een variatie aan functies in het bedrijfsleven en onderwijs besloot ze de stap te wagen. Haar ondernemerschap begon met mozaïeken. Marieke besloot een atelier te maken in haar woonkamer en startte met het geven van workshops aan huis. “Van huis uit had ik geleerd: begin low key en vertel rond wat je doet. Dat heb ik gedaan. Kinderfeestjes, workshops, voor ik het wist zat ik helemaal vol. Gewoon door erin te springen. Het is lef hebben en doen. Een creatieve opleiding had ik op dat moment niet eens.” Vertelt ze. Door de opleiding Creatieve Handvaardigheid kwam Marieke in aanraking met textiel en zo kwam van het één het ander. “Als ik ergens door word gegrepen, kan ik niet meer stoppen!” zegt Marieke lachend. “Mijn omgeving zegt weleens: doe nou eens rustig aan! Ga je nu weer iets nieuws doen, weer een opleiding volgen? Ja, ik doe misschien achterlijk veel maar ik voel me er goed bij en vind het allemaal leuk om te doen,” vervolgt Marieke. “Naast mijn werk bij Stichting Stunt geef ik workshops voor groepen in mijn atelier, maak ik kleding om maat en leren tassen op verzoek. De afwisseling van al deze dingen, is heerlijk!”

Inspiratie

Mensen inspireren is wat Marieke graag doet. In haar eigen ‘Atelier Zeven’ -nu een aparte ruimte aan huis- of als zzp-er in het naaiatelier van Stichting Stunt. De basis van haar ondernemerschap is doen wat ze leuk vindt en voor Marieke is een wezenlijk onderdeel daarvan, het werken met restmateriaal. “Als je met restmaterialen werkt, maakt het niet uit als het fout gaat. De angst om het te verprutsen, is er niet. Het komt meer in de buurt van ‘spelen’ in plaats van iets ‘moeten’.” legt ze uit. “Spelen is voor mij belangrijk om lol te blijven houden in wat ik doe.”

Bewijs

Creatief bezig zijn en er een boterham mee verdienen is waar Marieke heel blij van wordt maar de drive die ze heeft zit meer in: het verschil maken voor mensen en ze te laten voelen dat ze ertoe doen, echt verbinding maken. “Een organisatie als Stichting Stunt krijgt vaak het stempel van een sociale werkplaats en daar kleeft iets geitenwollensokkerigs aan. Dat wil ik graag veranderen. Het is mijn missie om te laten zien dat, als je het moeilijk hebt in het leven, je mens blijft. Je telt evengoed mee. Bij Stunt proberen we mensen weer op de rit te krijgen. De dingen die ik doe, doe ik vanuit mijn hart. Daarnaast heb ik een commerciële achtergrond en dat helpt ook. Het is zo mooi om te zien hoe alle stukjes die bij mij passen, hier bij elkaar komen. Het klopt allemaal. Dat geeft echt een wow-gevoel!”

Nieuwsgierig naar Marieke? Kijk dan eens op www.mariekerolloos.nl of volg haar op Instagram via @mariekerolloos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *