Menu Close

Rode draad

zakelijk blog over verbinden

Met verbazing lees ik een mailtje van een bekende in mijn inbox. Of ik er iets voor voel voorgedragen te worden om deel te nemen aan een speciale dag. Het wordt georganiseerd voor mensen die een maatschappelijke bijdrage leveren én willen investeren in persoonlijke ontwikkeling. Huh? Ik? Ja ik doe wel vrijwilligerswerk, maar is dat zo bijzonder? Aardig vind ik de vraag sowieso. Nieuwsgierig en leergierig ben ik ook dus tja, nou ja, met enige aarzeling antwoord ik dat het goed is.

 

Eén

We kwamen van heinde en verre, waren van verschillend allooi en noemden een verscheidenheid aan activiteiten op vrijwillige basis. Tegelijkertijd was het laatste ook hetgeen dat ons met elkaar verbond. Ondanks alle verschillen waren we ook één. Als ik terugkijk op de dag is dat ook, wat er diverse keren werd genoemd. ‘Alles heeft met alles te maken,’ hoorde ik Mickey Huibregtsen zeggen.

Eén van zijn idealen is het om burgers te bewegen om zelfstandige verantwoordelijkheid te nemen. Dat klinkt wellicht individualistisch maar zo is het niet bedoeld. Mijn vertaling is dat je uit eigen beweging verantwoordelijkheid neemt, als onderdeel van een groter geheel. ‘A meaningful life is to grow and give.’ sprak Tony Robbins ooit. Zoals we er zaten en gedurende de dag naar elkaars verhalen en ervaringen luisterden kon ik niet anders dan me ‘humble’ voelen. Er zijn zo ontzettend veel mooie initiatieven waar we geen weet van hebben en zoveel geweldige mensen zich er hard voor maken. Om stil van te worden.

 

Raak!

‘De voldoening, die je voelt als je voorbij gaat aan je eigen tekortkomingen, als de liefde voor een ander groter is dan jijzelf bent. Die liefde voor een ander, dát is waar het leven om draait. Dat is de hemel! We raken elkaar allemaal, want we zijn allemaal mensen,’ zegt Coen van Veenendaal. ‘Alles heeft met alles te maken,’ zegt ook hij. Bijzonder vind ik het. En nee, we zijn geen heiligen. Iedereen is in staat om op een manier die bij hem of haar past, een maatschappelijke bijdrage te leveren. Dat weet ik zeker.

 

Alles

‘Today you are YOU, that is true. There is no one alive who is YOUER than YOU.’ een quote van Dr. Seuss. Als Jaco van der Tang iets vertelt over Insights Discovery -een kleurensysteem dat inzicht geeft in je eigen voorkeuren van gedrag en dat van anderen- benadrukt hij dat iedereen alle vier de kleuren in zich heeft. De verhouding ervan is alleen anders voor elk mens. En dat maakt ons dan weer uniek. Als we meer weten over voorkeuren, is er meer begrip en kan je er rekening mee houden. Een beetje tolerantie kan nooit kwaad. Het begint alleen altijd met zelfinzicht en de tolerantie naar jezelf. ‘Wat zijn je kernwaarden? En hoe kwetsbaar durf je te zijn?’ vraagt Marco Buschman zich af. Deze dag is weer een bevestiging. De rode draad van het leven is volgens mij, dat je pas echt kunt verbinden met een ander, als je eerst verbinding hebt met jezelf. Pas dan kun je echt open te staan voor een ander. Pas dan kun je het verschil maken. ‘Het gaat eerst om ‘zijn’, dan ‘hebben’, dan ‘doen,’ zegt Marco. Elke stap is er één. Ik moet denken aan een uitspraak van Walt Disney ‘Als je het kunt dromen, kun je het ook doen!’ Prachtig is het, als je vanuit je eigen ‘zijn’, weet wat je te bieden ‘hebt’ en je ook kunt ‘doen’ voor jezelf en voor de ander. Alles heeft met alles te maken. Zo is het.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *